.  На 16 юни 1963 година излита космическият кораб “Восток

...
.  На 16 юни 1963 година излита космическият кораб “Восток
Коментари Харесай

Светът чества 50 години от полета на първата жена в космоса – Валентина Терешкова!

.  На 16 юни 1963 година излетява галактическият транспортен съд “Восток 6 ” с двадесет и шест годишната Валентина Терешкова. И до момента в който критиците смятат, че полетът е извършен извънредно с пропагандна цел, с цел да се показва могъществото на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, Терешкова влиза в историята като първата жена, достигнала галактическото пространство.

До 1962 година руските управляващи сортират деликатно общо петима претенденти от женски пол за първи полет. Сред избраниците участват две дами с инженерно обучение, една учебна учителка, една машинописка, една работничка във фабрика. Последната жена е Валентина Терешкова и тя бързо се откроява като любимец измежду останалите. Родителите на Терешкова са селяни, а самата тя е комсомолски секретар. За задачите на комунистическия режим това е задоволително.

 Valentina Tereshkova

Валентина Терешкова – първата жена в космоса

Но тогавашната власт е целяла да покаже космонавтите си като герои, а галактическите полети – като постоянно сполучливи и безпроблемни. Твърде доста неща са укрити от общественото пространство – те излизат нескрито едвам след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 90-те години на предишния век.

Например в продължение на близо три десетилетия никой не научава, че по време на полета галактическият й транспортен съд е бил неправилно програмиран не да се завърне назад на Земята след приключването на задачата – а в противен случай, да бъде въведен в по-висока орбита. Грешката е отстранена и Терешкова се завръща наред на Земята, само че тогавашният конструктор Сергей Корольов я моли да не споделя на никого.

Терешкова тъкмо това прави. “Запазих тайната в продължение на 30 години ”, споделя тя.

Други неща били укрити от общественото пространство, като нейното възприятие на здравословно неразположение в космоса. Скафандърът й е бил неуместен, а дамата даже е повърнала по време на полета.

Независимо от проблемите, Валентина Терешкова извършва всички в началото планувани задания. Нейният транспортен съд “Восток 6 ” лети единствено два дни след полета на различен галактически транспортен съд – “Восток 5 ” с Валери Биковски. Двата галактически кораба се сближават – само че не се скачват, тъй като тази технология към момента не е била налична по това време.

След полета на Валентина Терешкова в космоса летят на първо място мъже – в продължение на близо 19 години. Нито една от останалите четири дами, подбрани с Терешкова, не лети. Едва през 1982 година излетява втората жена в космоса – Светлана Савицкая, още веднъж от Съюз на съветските социалистически републики. През 1983 година излетява и първата жена-астронавт от Съединени американски щати – Сали Райд.

Днес измежду астронавтите на НАСА участват доста дами. И други дами от други страни също са летяли в космоса. През миналата 2012 година полетя първата жена в космоса от китайски генезис, а в сегашния миг лети транспортен съд “Шенчжоу 10 ” с втората жена-астронавт от Китай.

За страдание, обаче, галактическото управление в Русия се въздържа от това да праща дами в космоса. След полета на Савицкая е имало единствено още една рускиня, полетяла в Космоса – това е Елена Кондакова  – летяла през 1994 и 1997 година. Оттагава насам космонавтите на Русия са мъже. Чак следващата година се чака да полети Елена Серова, която ще живее шест месеца на “Международната галактическа станция ”.

Днес Валентина Терешкова, към този момент на 76 години, е жива и здрава. Нещо повече – продължава да мечтае и желае да посети Марс – даже и полетът да й бъде еднопосочен, без опция за завръщане.

По информация от: SpaceDaily, Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР